İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası İşsizliği Artırabilir

Esnaf odaları, 'berber, kasap Bağ-Kur primini zor öderken, 200-300 liralık ek yükü kaldıramaz, eleman çıkarır' dedi.
Avrupa Birliği müktesebatına uyum için baş

Bir taraftan esnafın bilgi eksikliğini kullanmaya çalışan dolandırıcılar, diğer taraftan cezai müeyyide sebebiyle ne yapacağını bilemez halde olan esnafın sıkıntısını dile getiren İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, “tehlikeli” sınıf olarak belirlenen meslek gruplarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bir berberin “Çalışan kabloya takılıp düşebilir” diye tehlikeli sınıfa alındığını söyleyen Yılmaz, “Bazı esnaf, Bağ-Kur primini dahi ödeyemiyor. Bir çalışan için 390 lira SGK primi ödeyen esnafa, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti için 200-250 lira ek külfet gelecek. Devlet desteği ise devede kulak bile değil.

Yük bu halde kalırsa esnaf yanındaki elemanını çıkaracak. Bu da işsizliği artıracak. Bunun yerine iş sağlığı ve güvenliği yasasını uygulayanın SGK prim yükü azaltılsa, hem yasa uygulanmış hem istihdam artmış olur” dedi.İş yeri hekimliği konusunda eleştirilerini dile getiren Doktor Erkut Erdoğan da “Geçen yıl Türkiye nüfusu 1 milyon 300 bin artarken sadece 7-8 bin civarında doktor mezun oldu. Her hekime aylık 40 saatlik aile hekimliğinin yanı sıra aylık 30 saat de iş yeri hekimliği mecburiyeti getiriliyor.

Zaten kamuda çalışanlarda hak ihlâli var. Şimdi doktor ve hemşirelere tehlikeli görevlendirmeler yapılacak” iddiasında bulundu.


Doktor açığı artacak

İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için başlatılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, aile hekimlerine önemli bir yük getirecek. Haziran ayında Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki protokolle yaklaşık 126 bin doktora mesai saatleri dışında özel sektörde iş yeri hekimi olarak çalışabilme izni getirildi. Bu anlaşma ile hekim açığı ortaya çıkınca, özel sektördeki hekimlere de iş yeri hekimi olabilme serbestliği getirildi. Tam gün yasasını düzenleyen Torba Kanun ile yürürlüğe giren uygulamanın bir hekim için 1000-2000 lira arasında ek gelir sağlayacağı belirtiliyor.
Canan ERASLAN/TÜRKİYE GAZETESİ

Facebook takip et
Twitter takip et
Google Plus takip et
Rss kaydol